Natuurpro denkt aan natuurinclusief bouwen

Steden moeten leefbaar zijn. Niet alleen voor mensen, maar ook voor planten en dieren. Klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit spelen een steeds grotere rol. Daarom groeit de behoefte om de natuur in onze stadsontwikkeling op te nemen, oftewel: om natuurinclusief te bouwen.

Op de tekentafel wordt al ruimte voor flora en fauna gereserveerd. Om dit goed te doen, is het belangrijk om ecologen en hoveniers bij dit ontwerpproces te betrekken. Ecologen kunnen bijvoorbeeld adviseren over geschikte faunavoorzieningen, terwijl hoveniers ervaring hebben met de uitvoerbaarheid van een plan.

Daken vormen een belangrijk onderdeel in de natuurinclusieve bouw. Daktuinspecialisten denken onder andere mee over klimaatbestendigheid. Zo hebben zij een slim dakwatersysteem ontwikkeld. Dit systeem reguleert watertransport in droge en nattere periodes, wat niet alleen de leefbaarheid ten goede komt, maar ook de mogelijkheid biedt een ecosysteem te creëren.

Deze zogenaamde natuurdaken maken we samen met Optigrün, één van onze Natuurpro-partners.
Natuurpro is een landelijk opererend netwerk waarin landschapsarchitecten, ecologen, hoveniers en daktuinspecialisten samen aan één opdracht werken.

Voor meer informatie kunt u hier onze brochure downloaden.
Of bekijk ons project Aeres hogeschool in Almere

 

Een vraag aan Natuurpro?

Neem contact op met Gert-Jan

NATUURINCUSIEF BOUWEN

Natuurinclusief bouwen is een duurzame manier van bouwen die veel ruimte aan de natuur geeft. Uiteraard wordt voldaan aan de Wet Natuurbescherming, maar natuurinclusief bouwen gaat verder, zodat de natuur nieuwe kansen krijgt. Natuurinclusief bouwen betreft niet alleen gebouwen, maar ook weg- en waterbouw en de bouw van bruggen en viaducten. Een goed voorbeeld zijn ondergrondse faunapassages. Hiermee kunnen zoogdieren en amfibieën gemakkelijk een weg, brug of viaduct passeren, waardoor ze een grotere overlevingskans hebben.

WAAROM NATUURINCLUSIEF BOUWEN?

Groen heeft belangrijke voordelen. Het heeft  een temperende invloed op het urban heat island-effect, oftewel het hitte-eilandeffect. Door verdamping kan het op een groen dak tot wel 40 graden koeler zijn dan op een bitumen dak. En onder een boom in de straat kan het door schaduw en verdamping 15 graden koeler zijn dan in de volle zon.

Groen verbetert de luchtkwaliteit. Een volgroeide boom kan jaarlijks tot wel 100 gram fijnstof uit de lucht filteren. Mensen blijven gezonder, zowel lichamelijk als mentaal. Naast deze positieve effecten voor onze gezondheid biedt groen ook praktische oplossingen voor problemen met waterberging en de gevolgen van piekbuien.

VOORBEELDEN VAN NATUURINCLUSIEF BOUWEN

Er zijn allerlei mogelijkheden om in onze samenleving de biodiversiteit te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn inbouwkasten en speciale dakpannen voor broedende vogels of vleermuizen

Gerelateerde projecten