De opvatting over de rol die golfbanen kunnen spelen voor de biodiversiteit zit in een transitie. Zo heeft de Nederlandse Golf Federatie (NGF) uitgesproken bij te willen dragen aan het vergroten van de biodiversiteit op golfbanen. Ook in de wetenschap zijn er verschillende onderzoeken gepubliceerd die de potentiƫle waarde van golfparken voor de natuur benadrukken.
Over het algemeen is het oppervlak van een golfbaan aanzienlijk en onafgebroken. Door hun ligging kunnen ze, net zoals bedrijventerreinen, een verbindingsrol spelen tussen het stedelijk- en landelijk gebied. Daarnaast kan de inrichting rondom het speelgebied bijdragen aan de soortendiversiteit. Er zijn namelijk veel verschillende landschapselementen aanwezig op een golfbaan zoals open water, reliƫf en mogelijkheden voor een kern, mantel- en zoom structuur. Deze diversiteit is niet alleen goed voor de natuur, maar faciliteert ook een natuurlijke bestrijding van veelvoorkomende plagen in de grasmat zoals emelten en engerlingen. Voor gepast ecologisch advies voor een golfterrein binnen de kaders van de Wet Natuurbescherming kunt u terecht bij onze partner Buiting Advies. Daarnaast is De Enk Groen & Golf gespecialiseerd in de aanleg, het beheer en onderhoud van golfbanen. Het Natuurpro netwerk biedt de handvatten om een bijzondere golfbaan te ontwikkelen die bijdraagt aan zowel biodiversiteit als het spelplezier.
Onze partners hebben al een drietal informatieve documenten gepubliceerd over hoe biodiversiteit aangebracht kan worden op golfterreinen, en hoe de Wet Natuurbescherming gewaarborgd kan worden. Zie daarvoor de linkjes hier onder.
Lees hier de biodiversiteitsbrochure van het NGF gemaakt door ATKB/ Buro Bakker
Lees hier over de waarborging van de Wet Natuurbescherming op golfbanen