Een Brabantse woningcorporatie wil in 2023 een aantal woningcomplexen in Budel en omgeving flink renoveren en verduurzamen. Daardoor verdwijnen verblijfplaatsen van huismussen, gierzwaluwen en gewone dwergvleermuis en laatvlieger. Daarom heeft Natuurpro- en RANOX-partner Jonkers Hoveniers al deze zomer tijdelijke kasten opgehangen in de buurt van de woningen. Dit gebeurde in opdracht van Ecologica.

Ecologica

Het ecologisch onderzoek was eveneens in handen van Ecologica. Er is in kaart gebracht waar in de woningen verblijfplaatsen aanwezig zijn, hoeveel vervangende kasten geplaatst moesten worden en waar.

Aan de slag

Projectleider Koen Hermans: “Met de informatie uit het onderzoek konden wij vervolgens snel en efficiënt aan de slag. Moest er bijvoorbeeld een kast aan de kopgevel van een woning, dan wisten wij precies hoe we deze moesten ophangen en wat de aandachtspunten waren. Bleek er technisch gezien iets niet mogelijk, bijvoorbeeld door het aanwezige stucwerk, dan konden we dankzij onze kennis en ervaring met een alternatief voorstel komen. In totaal hingen we 28 huismuskasten, 15 gierzwaluwkasten en 35 vleermuiskasten op. Deze kasten zijn van Vivara Pro.”

Ontdekken maar…

Het is de bedoeling dat de huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen de nieuwe kasten nu gaan ontdekken en gebruiken. Hermans: “Dat kost altijd even tijd. Ruim voordat de werkzaamheden volgend jaar van start gaan, worden de oude verblijfplaatsen onklaar gemaakt. Deze werkzaamheden voeren we ook regelmatig uit, dus wellicht gaan we dit ook voor dit project doen. Tijdens de renovatie worden ook permanente voorzieningen gemaakt, zodat de dieren uiteindelijk weer terug kunnen keren.”

Samenwerking vanuit netwerk

Vivara Pro, Ecologica, Jonkers Hoveniers en RANOX natuuraannemer maken allen deel uit van het netwerk van Natuurpro: voor dit project bundelden ze graag hun krachten.

Delen: