Een terugblik op 2020

“Wat de afgelopen periode heeft aangetoond, is dat we als samenleving behoefte hebben aan natuur.”

2020 was een bijzonder jaar. Het had een jaar moeten worden van veel contacten, samenwerking en uitwisseling van kennis: de dingen waar het netwerk Natuurpro voor in het leven is geroepen. Maar het werd een jaar van een-op-eencontacten, projectbezoeken en veldexcursies.

Toch hebben we het netwerk kunnen versterken met maar liefst twee nieuwe partners en hebben we mooie projecten gemaakt. Wat de afgelopen periode heeft aangetoond, is dat we als samenleving behoefte hebben aan natuur. Op mooie dagen konden de parken en natuurgebieden de bezoekersstromen nauwelijks aan. Maarer is ook steeds meer zorg en aandacht voor het milieu en de biodiversiteit.

Groen en/of natuur kan voor veel problemen in de samenleving een oplossing bieden. Zo schreven Zwitserse wetenschappers in het vakblad Science dat het CO2-probleem het best kan worden opgelost door een biljoen bomen te planten. Maar ook het voorkomen van hitte-eilanden, het vasthouden van water en het filteren van fijnstof zijn voorbeelden waarin groen een belangrijke rol kan spelen. Over het algemeen vinden we het heel moeilijk om nu keuzes te maken die pas op lange termijn iets opleveren. Laten we dan ook hopen dat bestuurders deze drempel wel nemen als de
economie onder druk komt te staan.

Natuurpro verwelkomt twee nieuwe groenbedrijven

Per 1 januari mogen De Enk Groen & Golf en Frisia zich Natuurpro-partner noemen.

Hiermee telt Natuurpro het komende jaar vier landschapsarchitecten, een ingenieursbureau, vier ecologische adviesbureaus, tien groenbedrijven en vijf productpartners: genoeg slagkracht om aan alle behoeften omtrent groen, natuur en biodiversiteit te voldoen.

Begraafplaatsen krijgen steeds vaker een natuurlijke inrichting met Heem-vegetatie

We zien een toenemende aandacht voor biodiversiteit en milieu. Steeds meer mensen willen hier actief aan bijdragen. Deze trend zien we ook bij de ontwikkeling en renovatie van begraafplaatsen. Zo is door de Ginkel Groep op R.K. Begraafplaats Groenlo een prachtige Heem-vegetatie ontwikkeld, heeft Van Helvoirt een Heem-vegetatie aangelegd op Natuurbegraafplaats Maashorst en opende de koning op 26 november een door Van de Haar Groep aangelegde veteranenbegraafplaats in Loenen.

De laatstgenoemde begraafplaats is overigens na het Wehkamp distributiecentrum in Zwolle, de Gazellefabriek in Dieren en Naturalis in Leiden het vierde project met een Heem-vegetatie dat door de koning geopend wordt.

Voor vragen over de natuurlijke inrichting of omvorming van begraafplaatsen kunt u ons mailen.

Bloeiende vegetatieBloeiende vegetatie van
echte koekoeksbloem
op Natuurbegraafplaats
Maashorst.

 

 

 

 

 

Hoe kijken Tim Asbreuk, Frank van Irsel en Gert-Jan Koopman tegen de problemen rondom de eikenprocessierups?

Lukraak een nestkastje ophangen voor koolmezen is niet de manier om het EPR-probleem op natuurlijke wijze aan te vliegen. Je kunt beter breed inzetten op een duurzaam ecosysteem. Dat stellen Gert-Jan Koopman van Heem, Tim Asbreuk van Buiting Advies en Frank van Irsel van Van Helvoirt Groenprojecten. Ze werken als partners regelmatig samen aan projecten. ‘Als je goed omvormt, sla je meerdere vliegen in één klap.’

Lees het hele interview met Gert-Jan Koopman, Tim Asbreuk van Buiting Advies en Frank van Irsel van Van Helvoirt Groenprojecten.

Struiken

2020 Landelijk uitrol Bonte Berm projecten

JUB Holland en Heem hebben samen het product De Bonte Berm ontwikkeld. Hierin wordt de Heem-vegetatie versterkt door een op maat samengesteld bloembollenmengsel. Dit levert een vegetatie op met een lange bloeitijd, een grotere biodiversiteit en extensief, ecologisch onderhoud. Tevens wordt met deze combinatie de seizoensbeleving versterkt. Dit concept leent zich bij uitstek voor toepassing in de stedelijke omgeving. U vindt onze eerste projecten op de site van de Bonte Berm. Bekijk de eerste projecten

Rijk bloeiende vegetatie op bedrijventerrein van Sylvan

Ook bedrijven kiezen steeds vaker voor een natuurlijke inrichting van hun terrein. Zo bloeit de knolsteenbreek als in vroeger tijden op het bedrijfsterrein van Sylvan. Lees hier meer.

Bloemen

De bedrijven van Natuurpro wensen u fijne feestdagen en een gezond 2021!

Delen: