Natuurpro kijkt terug op een succesvol jaar

Wij kijken bij Natuurpro terug op een mooi en succesvol jaar vol noemenswaardige gebeurtenissen. Zo is Strootman Landschapsarchitecten toegetreden tot Natuurpro en is, samen met Heem, JUB Holland en een aantal deelnemers van Natuurpro, het concept De Bonte Berm in de markt gezet. Ook is er door Natuurpro meegewerkt aan diverse symposia, lezingen en cursussen. Lees hieronder wat er allemaal plaats heeft gevonden in 2019!

“Wij van Natuurpro wensen u Fijne Feestdagen!”

Strootman Landschapsarchitecten

Strootman Landschapsarchitecten integreert stedenbouw, cultuurhistorie, ecologie, kunst en architectuur in een landschapsarchitectonisch ontwerp. Wij bestrijken de volle breedte van het vakgebied: van strategieontwikkeling en regionale planning tot park- en tuinontwerp, van natuurontwikkeling tot infrastructuur-ontwerp, van landelijk gebied tot stadscentrum, en van onderzoek tot realisatie. Ons werk wordt gekenmerkt door een multidisciplinaire benadering van complexe ontwerpopgaven.

Aansluiting bij Natuurpro

Wij werken op vele fronten aan een natuurlijker Nederland. Eén van de belangrijke uitdagingen in Nederland is het verhogen van de biodiversiteit van het Nederlandse cultuurlandschap. We hebben plezier in samenwerken en doen dat ook veelvuldig met hydrologen, ecologen, civiel ingenieurs en architecten. Daarom zijn we sinds september 2019 partner van Natuurpro, om nieuwe inspiratie op te doen, kennis te delen en bloeiende samenwerkingen aan te gaan. Meer informatie over Strootman Landschapsarchitecten vindt u hier.

Natuurlijke beheersing EPR

Afgelopen zomer konden we er niet omheen: de eikenprocessierups. Veel mensen hadden last van jeuk, luchtwegproblemen of zelfs ergere klachten. Als gevolg daarvan werd de rups massaal bestreden door ze weg te zuigen of weg te branden. Ook werden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit is veel werk en kost een hoop geld. Kan het ook op andere manieren? Bent u nu niet in de gelegenheid geweest en wilt u toch met dit onderwerp aan de slag mail ons dan gerust voor het maken van een afspraak of download onze factsheet.

Door de omgeving van de eiken geschikt te maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups blijft het aantal rupsen binnen de perken. Het probleem is hiermee niet direct verholpen, maar de overlast zal wel elk jaar minder worden. Afgelopen najaar hebben een aantal partners vanuit Natuurpro hierover, verspreid over het land, vier minisymposia gehouden. Deze zijn druk bezocht en de behoefte aan gedegen input was groot, zo merkten wij.

Bezoek Heem site voor meer informatie

De Bonte Berm

Moerdijk zoemt

Op 3 oktober is een nieuwe samenwerking tussen diverse partners van Natuurpro gestart. Het doel van dit initiatief is om de biodiversiteit te stimuleren door een langere bloeitijd van de vegetatie te realiseren.

De samenwerking staat bekend onder de naam “De Bonte Berm” en is een initiatief van JUB Holland. De aanleg van de vegetatie vindt plaats in het najaar. De bollen kunnen direct worden geplant en het kruidenmengsel kan zich ontwikkelen in het volgende groeiseizoen.
Maar de bollen kunnen ook later worden toegevoegd zoals bij bestaande projecten of als er in het voorjaar de Heem vegetatie is gezaaid.

Gert-Jan, adviseur van De Bonte Berm, vertelt: “We willen meer biodiversiteit terugbrengen in de openbare ruimtes. Daarnaast zijn ook gemeenten en bedrijven steeds meer bezig om de biodiversiteit te vergroten. Dit doen ze onder andere door minder te maaien en het actief zaaien en planten van bollen. In het concept van De Bonte Berm worden bloembollen met kruiden toegepast zodat er een sierwaarde van acht maanden aan de bermen wordt gegeven.”

Met het Bonte Berm concept is Moerdijk gekozen door Nederland Zoemt tot bijvriendelijkste gemeente van 2019. Meer lezen over De Bonte Berm? Dat kan hier.

Van de Haar Groep wint Natuurpro prijs 2019

De groene grens

Van de Haar Groep wint De Natuurpro prijs met het project “De Groene Grens”. De landelijke Natuurpro dag wordt georganiseerd om de partners van Natuurpro enerzijds te inspireren en anderzijds te informeren over de projecten die hen bezighouden. Nadat de projecten werden gepitcht, verkoos de jury het beste Natuurpro-project tot winnaar. Lees hier meer over de uitreiking van de Natuurpro prijs.

Bouwen aan de groene stad van de toekomst

Jonkers Boxtel

Sneller in actie door meer samenwerking. Onder dit motto organiseert Jonkers hoveniers op donderdag 18 maart een symposium met inspirerende sprekers. Oplossingen op het gebied van natuurinclusief bouwen, klimaatadaptatie en watermanagement komen tijdens het syposium aan bod. Zet 18 maart 2020 dus alvast in je agenda!

Tijdstip: 12.30 – 17.00 uur
Locatie: Villa Flora – St. Jansweg 20, Venlo

Er zijn geen kosten aan verbonden aan dit symposium vol met inspirerende sprekers. We vragen iedereen wel om zich aan te melden hiervoor. Meer informatie hierover vind je hier.

 

Delen: