Per donderdag 3 oktober is een nieuwe samenwerking tussen diverse partners van Natuurpro gestart. Het doel van dit initiatief is om meer biodiversiteit en een langere bloeitijd te realiseren. De samenwerking staat bekend onder de naam “De Bonte Berm” en is een initiatief vanuit JUB Holland. De aanleg van de vegetatie vindt plaats in het najaar. Het kruidenmengsel kan zich dan optimaal ontwikkelen in het volgende groeiseizoen. Daardoor kunnen de bollen direct worden geplant.

Meer biodiversiteit

Gert-Jan, adviseur van De Bonte Berm, vertelt: “We willen steeds meer biodiversiteit terugbrengen in de openbare ruimtes. Daarnaast zijn ook gemeenten en bedrijven steeds meer bezig met het laten stijgen van de biodiversiteit. Dit doen ze onder andere door minder te maaien en het actief zaaien en planten van bollen. In het concept van De Bonte Berm worden bloembollen met kruiden toegepast zodat er een sierwaarde van acht maanden aan de bermen wordt gegeven.” aldus Gert-Jan.

Meer natuurlijke vijanden eikenprocessierups

De kruidenmengsels bestaan uit inheemse soorten die in Nederland gekweekt en geoogst zijn. Voor de bollen is gekozen voor zogenaamde stinzen- en verwilderingsbollen. Door deze bollen toe te passen wordt het bloeiseizoen verlengd en profiteert ook de biodiversiteit hiervan. Er zullen zelfs meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups worden aangetrokken met deze specifieke samenstelling. Daardoor zal de rups minder kans krijgen om opnieuw een plaag van grote omvang te vormen.

Meer informatie over de aangesloten partners en andere zaken staat vermeld op www.debonteberm.nl

Delen: