De eikenprocessierups is een genot voor het oog maar zijn aanwezigheid heeft ook nadelige gevolgen. De netelharen van volgroeide eikenprocessierupsen kunnen namelijk voor aardig wat ongemak zorgen. Wanneer deze netelharen in contact komen met de huid kan de huid daar op een nare manier op reageren. Daarnaast kunnen er bij de inademing ontstekingen van het slijmvlies in de neus, de keel en de luchtwegen ontstaan.

Bestrijden met biodiversiteit

Inmiddels heeft de eikenprocessierups zich door heel Nederland weten te verspreiden. Vorig jaar is er een piek geconstateerd in het aantal. Dit had vooral te maken met de langdurige droogte en onvoldoende natuurlijke vijanden in de omgeving om ze te stoppen. De Koninklijke Ginkel Groep neemt maatregelen. De ruige bermen langs de Rijksweg vanaf de kruising Thierensweg tot aan de Amalia van Solmslaan zijn ingezaaid met een speciaal kruidenmengsel van Heem Natuurontwikkeling.

Deze kruiden trekken de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan en bestaan uit inheemse schermbloemige en vlinderbloemige soorten. Deze zijn geoogst en gekweekt in Nederland. De natuurlijke vijanden die onder andere worden aangetrokken zijn tweestippelige lieveheersbeestjes, wantsen en gaasvlieglarven. Ze beschouwen de eitjes en de larven van een eikenprocessierups als voedsel waardoor het insect al in een vroeg stadium wordt bestreden. Daarnaast draagt het ook nog eens bij aan de biodiversiteit.

Een mooi stukje samenwerking tussen de twee Natuurpro-partners.

Wilt u zelf ook actie ondernemen?

Bent u woonachtig in een omgeving die last heeft van eikenprocessierups en wilt u zelf iets ondernemen om dit probleem te verhelpen? Dan kunt u een nestkast ophangen voor koolmezen. Koolmezen voeren namelijk de rupsen aan hun jongen waardoor een heuse plaag van eikenprocessierupsen wordt onderdrukt.

Meer weten over het bestrijden van de eikenprocessierups?

Aarzel niet en neem gerust contact met ons op. Wij bieden u graag meer informatie of maken een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Delen: