Van Helvoirt Groenprojecten BV en Bras Fijnaart winnen eerste landelijke Natuurpro-prijs

Tijdens de landelijke Natuurpro-dag kregen van Helvoirt Groenprojecten BV en Bras Fijnaart de eerste prijs overhandigd.

LUNTEREN – Donderdag 18 oktober vond de eerste landelijke Natuurpro-dag plaats. Georganiseerd om de partners te inspireren, maar ook om aan elkaar de Natuurpro-projecten te presenteren. Dit jaar wonnen Van Helvoirt Groenprojecten BV en Bras Fijnaart de Natuurpro-prijs. Samen hebben ze het project “kruidenrijke bermen in de gemeente Moerdijk” uitgevoerd.

“Een gevarieerde dag, waarin duidelijk werd hoe veel we met z’n allen kunnen bereiken. Samenwerking was duidelijk een belangrijk thema van de eerste landelijke Natuurpro-dag”, aldus Wim van Ginkel, één van de initiatiefnemers van Natuurpro.

De jury

De zeven inzendingen werden beoordeeld door een deskundige jury. De jury werd gevormd door Arjan Vernhout van NL Bloeit, Landschapskunstenaar Jeroen van Westen en Roel ter Horst, manager ruimte en groen/loco gemeentesecretaris gemeente Scherpenzeel.

De jury beoordeelt de gepresenteerde projecten op basis van een aantal richtlijnen. Denk aan maatschappelijk draagvlak voor het project, waarde voor de natuur, duurzaamheid en monitoring van het project.

Roel ter Horst: “Ik zie aan alle projecten hoe mooi dit vak is en hoe het vakmanschap zich ontwikkelt. Je proeft de toegevoegde waarde van Natuurpro. Je vormt een netwerk en neemt een project niet alleen aan. Je verzamelt een netwerk om je heen om het project uit te voeren. Dat is de toekomst!”

Kruidenrijke bermen in de gemeente Moerdijk

De opdracht die van Helvoirt Groenprojecten BV en Bras Fijnaart van de gemeente Moerdijk kregen, was het biodivers maken en opfleuren van alle entrees in de gemeente Moerdijk. In totaal ging het om 66 locaties. Bras Fijnaart is erbij betrokken voor de uitvoering, waar van Helvoirt Groenprojecten BV zich bezighield met het advies en de participatie van de gemeente en haar inwoners. Tevens werden JUB Holland en Heem betrokken in het project, wat deze samenwerking een volwaardig Natuurpro project maakt. Niet alleen Natuurpro partners zijn betrokken, ook de inwoners van de gemeente Moerdijk mochten hun stem laten horen. Zij mochten kiezen welk bollenmengsel er gebruikt werd bij de entrees in hun gemeente. Het is opvallend dat samenwerking de kern van dit project is geweest.

Van Helvoirt Groenprojecten BV en Bras Fijnaart winnen Natuurpro-prijs

De jury koos van Helvoirt Groenprojecten BV en Bras Fijnaart als de terechte winnaars, vanwege het vakmanschap dat bij dit complexe project duidelijk naar voren kwam en de samenwerkingen die ze aan zijn gegaan. Het is een volwaardig landschapskunstproject. Tevens vond de jury het sterk dat er goed met de opdrachtgever werd gecommuniceerd. Waar nodig werd het originele plan bijgestuurd op basis van de kennis van beide groenbedrijven. Ook is er een video van het project gemaakt om de kennis te delen met de andere partners. Hier had de jury veel waardering voor.

Natuurpro

De landelijke Natuurpro-prijs is een prijs voor bedrijven die aangesloten zijn bij Natuurpro. Natuurpro is een netwerkorganisatie van natuur professionals die samenwerkt aan een groener Nederland. Samen met alle partners werkt Natuurpro aan een natuurlijk Nederland, waarin de natuur optimaal wordt benut.

Alle ingezonden projecten die meededen aan de verkiezing zijn te vinden bij projecten.

Delen: