Wat is het meest inspirerende natuurinclusieve project of ontwerp van de afgelopen twee jaar?
Vogelbescherming reikt dit jaar weer de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen uit. Heb je als architect, landschapsontwerper, projectontwikkelaar, bouwer of corporatie meegewerkt aan een project dat rekening houdt met álle gebruikers van de stedelijke omgeving: zowel mens als dier? Dan kun je jouw project tot 26 september inschrijven voor deelname. Ook Belgische projecten zijn welkom.
Als natuurtechnisch adviseur en verbinder bij Natuurpro voel ik mij vereerd door de Vogelbescherming gevraagd te zijn deel uit te mogen maken als jurylid van de Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen Award.
Waarom ik ‘ja’ heb gezegd?
Natuurlijk kijk ik uit naar de samenwerking met mijn mede-juryleden en de bezoeken aan toonaangevende projecten op het gebied van natuurinclusief bouwen.
Daarnaast hoop ik dat we door deze Award anders naar onze omgeving gaan kijken.
Het gaat slecht met de biodiversiteit en daar moeten én kunnen we iets aan doen, maar ook staan we voor de opgave om in de komende decennia veel te bouwen.
Als we die twee uitdagingen weten te combineren, zijn we op de goede weg en creëren we een prettige leefomgeving.
Groene steden zorgen ervoor dat we ons beter voelen. De mentale gezondheid gaat omhoog, de bloeddruk omlaag, de weerstand neemt toe en de luchtkwaliteit verbetert.
In groene gebieden is er minder verhuftering. Beplanting helpt bovendien bij het opvangen van regenwater en het tegengaan van hittestress.
Dat zijn allemaal bewezen diensten van de natuur.
Een investering in groene steden verdienen we dan ook driedubbel terug.
Lees hier het hele interview met Gert-Jan Koopman.
Delen: