Ondanks de omstandigheden gaat het werk bij Natuurpro gelukkig gewoon door. We hopen dat alle lezers van deze nieuwsbrief zich in goede gezondheid bevinden. We hebben in deze editie een aantal bijzondere projecten verwerkt en een nieuwe collega stelt zich voor!

Natuurpro verwelkomt Stan van Ginkel

Sinds 1 september is het Natuurpro-team uitgebreid. Nieuwe collega Stan van Ginkel is als adviseur duurzaamheid en circulariteit aangenomen om dit samen met Gert-Jan Koopman (natuur-technisch adviseur) op te pakken.

Sven van GinkelOp deze manier streven we naar een completer kennisaanbod voor ons netwerk en externe partijen. Het is opgevallen dat er de afgelopen jaren steeds meer vraag is bij opdrachtgevers naar de borging van biodiversiteit, klimaat(adaptatie) én circulariteit tegelijk. Stan heeft deze kennis in huis en verdiept zich vanzelfsprekend ook met plezier in de biodiversiteit en inheemse flora.

 

Huis van de toekomst: TUe Ripple

In samenwerking met VIRTUe, een groep innovatieve studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, is er een inheemse kruidenvegetatie aangebracht op ‘Ripple’: het Huis van de Toekomst.

Huis van de toekomst

De naam voor dit concept betekent ‘golf’ en duidt op een kleine verandering met een groot effect op lange termijn. Op het dak zijn verwisselbare bakken geplaatst met een inheems kruidenmengsel. Zo levert dit huis een bijdrage aan de lokale biodiversiteit. Wij zien dit als een mooi voorbeeld wat natuur-inclusief bouwen zou kunnen doen voor de ecologische infrastructuur in Nederland.

Lees hier meer

 

Pilot Heem-maaisel

Begin november was er een klein primeur bij Natuurpro & Heem. Voor het eerst werd het maaisel van een van onze projecten lokaal verwerkt, om vervolgens weer lokaal gebruikt te worden.

In samenwerking met het bedrijf Triple E van Tom Bade, de gemeente Lingewaard en de Koninklijke Ginkel Groep is het circulair verwerken van deze reststroom gerealiseerd. De vegetatie in park Holthuizen (in Huissen) is op een ecologisch verantwoorde manier gemaaid, en vervolgens in Huissen bij Triple E afgeleverd. Hier is het verwerkt tot ‘Brickz’, een gepatenteerd product gemaakt van reststromen die de groei van bomen bevordert zonder het gebruik van kunstmatige mest of pesticiden.
De gemeente Lingewaard heeft ingestemd om bomen af te nemen die gegroeid zijn op de Brickz waarin het Heem-maaisel verwerkt is. Deze bomen worden vervolgens weer geplant in de directe omgeving van park Holthuizen.

Hoe mooi is het dat we zowel met onze Heem-vegetatie als de reststroom er van, kunnen bijdragen aan de biodiversiteit en de verdere ontwikkeling van de groene infrastructuur in Huissen!

Bomenplan

Bekijk het bomenplan

 

Natuurpro prijs-van-het-jaar: Biopartner5Bio partner 5

Op 2 november vond de jaarlijkse Natuurpro-dag plaats bij de Residence Rhenen. Het was mooi om weer met het gehele netwerk bij elkaar te kunnen komen. De Natuurpro project-van-het-jaar prijs is dit jaar gegaan naar het Biopartner5 gebouw van Baljon Landschapsarchitecten. Gelegen bij het Naturalis-en Universiteit Leiden terrein pronkt dit gebouw met haar circulaire, klimaatadaptieve én biodiverse elementen. Op de foto hieronder is de prachtige binnentuin zichtbaar waar schanskorven gevuld met puin en juten zakken voor een bijzondere groene wand zorgen. Deze zakkenbevatten zaden van inheemse flora die met regenwater worden geïrrigeerd.

 

Bijzondere plant op de Sylvan projectlocatie!

Bijzondere plantHet eerste deel van de naam ‘Knolsteenbreek’ duidt op de wortelknolletjes van de plant. De verspreiding van de soort gaat deels vegetatief door deze wortelknolletjes, hoewel de plant zich ook generatief verspreidt door grote hoeveelheden stoffijn zaad. Toch hebben deze eigenschappen niet kunnen voorkomen dat de soort een zeldzame verschijning is, en zelfs tot de bedreigde soorten van onze flora behoort.

De achteruitgang van de soort is terug te voeren op de introductie van kunstmest en ontwatering van vochtige hooilanden. Daarvoor kleurden weilanden beneden de grote rivieren in het vroege voorjaar wit, zoals het nu soms roze kleurt van de pinksterbloemen.

Bijzondere plant

Dat de soort ook om zijn uiterlijk geliefd was blijkt wel uit het Haarlems klokkenspel; een bubbelbloemige, gecultiveerde variant die zijn oorsprong waarschijnlijk in kloostertuinen vindt, en die we nu als stinzenplant kennen. Daarnaast werd in diezelfde kloostertuinen de plant in de Middeleeuwen al gekweekt voor medicinale doeleinden. Door de zeldzaamheid is de waarneming van de spontane vestiging van de Knolsteenbreek op het project Sylvan voor ons bijzonder. Met het inzaaien van oorspronkelijke soorten werken we samen met de natuur, en door goed beheer komen dergelijke spontane vestigingen gelukkig nog voor.

Lees hier meer
Delen: