Op 2 november vond de landelijke Natuurpro dag plaats bij de schitterende voorzieningen van de Residence Rhenen. Na een ontbrekende editie in 2020 was het goed om ons netwerk weer bij elkaar te krijgen. De uitgenodigde sprekers hebben gezorgd voor een diverse set onderwerpen waar zowel hoveniers, als ecologische adviesbureaus en landschapsarchitecten iets uit hebben kunnen halen.
Het verhaal van landschapskunstenaar Jeroen van Westen met als centrale vraag ‘Van wie is het landschap?’ was tekenend voor de inhoud van de andere lezingen. Zo sprak Tom Bade van triple E karakteristiek over visie, en de economische en ecologische waarde van het realiseren van een landelijke Ecologische Berm-Hoofdstructuur. Elmar Prins van Buiting Advies gaf direct invulling aan deze visie door een sterk inhoudelijk verhaal over ecologisch bermbeheer. En Job Claushuis benadrukte met zijn verhaal het belang van het ondergrondse landschap voor de staat van het bovengrondse.

In onze Natuurpro project-van-het-jaar verkiezing waren dit jaar zeven kanshebbers. Een mooie ontwikkeling is dat steeds meer partners een gezamenlijk project inleveren. Zo presenteerde H+N+S Landschapsarchitecten de ecologische zone Melksteeg te Amersfoort, gemaakt in samenwerking met Buiting Advies. Maar ook de Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen van Smits Rinsma en Van de Haar Groep, en de woonwijk de Akkerwinde van de Ginkel Groep en Buiting Advies zijn prachtige voorbeelden.
Met de inachtneming van bovenstaande projecten valt ook de veelzijdigheid het werk van onze partners op. Verhoeve Groen verwerkt inheemse flora op het Familieresort Landal Puur Exloo, terwijl Hoek in Zaandam natuur in de stedelijke omgeving heeft gerealiseerd.

De jury bestond dit jaar uit landschapskunstenaar Jeroen van Westen, Tom Bade van het bedrijf Triple E en Job Claushuis van De Schoonste Lusthof. Zij loofden de projecten om de toenemende kwaliteit, alomvattendheid en innovatiekracht. Uiteindelijk was de impact per vierkante meter op de biodiversiteit de doorslaggevende factor voor de winnaar van dit jaar: het Biopartner5 gebouw in Leiden! Hier heeft Baljon Landschapsarchitecten, in samenwerking met Popma Ter Steege en de Ginkel Groep, gezorgd voor de ontwikkeling van een biodivers, klimaatadaptief en circulair gebouw. In dit project is beplanting verwerkt een binnentuin, in de binnen- en buitenruimte én in de muren van het gebouw. Bij deze feliciteren wij allen die aan Biopartner5 gewerkt hebben met nog een prijs voor dit spraakmakende project.

Delen: