Ontwikkeling Landgoed Verboom: Van Agrarisch Grasland naar Ecologisch Paradijs

Natuurlijke Vegetaties

Landgoed Verboom is een landgoed dat al sinds 2020 in ontwikkeling is. De verwachte oplevering staat gepland voor eind 2024.

Het voormalige agrarische grasland, onderdeel van polder Oudshoorn, is ontwikkeld tot een terrein met waterpartijen, poelen, kruidenvegetaties, bosgebieden en vier woonkavels. Naast de woonbestemming (moderne boerderijwoningen) is er in het ontwerp veel ruimte voor een diverse blauw-groene inrichting, dat ook als recreatief gebied zal dienen.

Van de bijna 5 hectare is bijna 2 hectare ingezaaid met een HEEM-mengsel. Vanwege de grote abiotische verschillen in het gebied is er gekozen voor een breed assortiment. Door de gegraven watergangen zijn er veel oevers ontstaan. Hier zullen soorten als gele lis, waterzuring, watermunt, grote kattenstaart en grote lisdodde kenmerkend zijn. Op de iets drogere delen zal er meer een glanshaverhooilandvegetatie ontstaan, met ook ruigtekruiden zoals gewone berenklauw, koninginnenkruid en grote kaardenbol.

Opmerkelijk is de grote populatie argusvlinders die voorkomt op het landgoed. Deze soort werd voor het eerst waargenomen nadat er een groenbemester (bladrammenas) was ingezaaid om de opgebrachte grond in cultuur te brengen. Ook in het eerste jaar na het inzaaien van het HEEM-mengsel is de soort veelvuldig waargenomen. De argusvlinders worden vooral gezien terwijl ze foerageren op nectarrijke soorten zoals knoopkruid, kruldistel en speerdistel.

Op dit moment is de toename van nieuwe soorten al goed merkbaar. Een paartje ijsvogeltjes is foeragerend gezien, pleisterende witgatjes en er zijn veel verschillende bestuivers waargenomen.

Natuurpro-partner: Strootman Landschapsarchitect (ontwerp), Koninklijke Ginkelgroep (uitvoering) Buiting Advies (ecologische begeleiding) en Boot (grondbalans)

Project: Landgoed Verboom
Opdrachtgever: Vink Bouw B.V.
Doel van het project: creëren van deels openbaar, ecologisch waardevol landgoed met woningen.
Oppervlakte: 50000 m2
Datum van aanleg: start vanaf 2020
Datum inzaaien heem: najaar 2023

Delen:

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

"Natuurpro geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit."