Winnaar van de Circular Awards 2022: de Aeres Hogeschool in Almere!

Biodivers en circulair, Natuurinclusief bouwen

Het is niet voor niets dat het Aeres Hogeschool gebouw in Almere de Circular Awards 2022 heeft gewonnen, want het is op alle fronten bijzonder.  De constructie van het gebouw zit vol met circulaire elementen, zoals het beton, plafond, de wanden en het meubilair. Daarnaast is de staalconstructie demontabel, wat betekent dat in de ontwerpfase al rekening is gehouden met het einde van de levensduur van het gebouw. Het wordt extra bijzonder door de groene elementen die zijn toegevoegd op alle mogelijke plekken.

Aeres gaf de Natuurpro-partner de Koninklijke Ginkel Groep de vrijheid om een groenplan te maken waardoor de school een voorbeeld wordt voor hoe een groene, gezonde stad er uit kan zien. De invulling zorgt niet alleen voor een mooi beeld, maar het levert ook verschillende ecosysteemdiensten.
Het binnen-groen zorgt voor een optimaal leerklimaat waarin de creativiteit, concentratie en luchtkwaliteit verhoogd wordt. Op het dak is er ruimte voor bijna 60.000 liter (regen)waterberging, waarvan een groot deel wordt gebruikt voor de bewatering van het groen van het gehele gebouw. De faunavoorzieningen in de muren en de beplanting op het dak, bestaande uit 2.000 planten met circa 30 inheemse soorten, zorgen voor een bijdrage aan de biodiversiteit. Zo is er een natuur-inclusief gebouw ontstaan waar plant, mens en dier in een klein ecosysteem samenleven.

De realisatie van dit gebouw, en de maatschappelijke lof die het ontvangt, tonen aan dat circulair denken, ontwerpen en werken in de lift zit. De vragen van opdrachtgevers veranderen naar een gebouw dat toekomstbestendig is op het gebied van klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulariteit. De kracht van deze manier van werken schuilt in het verhaal wat er aan verbonden zit en de ecosysteemdiensten die het levert. Door deze zichtbaar te maken stijgt de waarde van de gebouwde omgeving niet alleen in de financiële, maar ook in de maatschappelijke zin.

 

Bekijk hier het filmpje van het eindresultaat!

Delen:

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

"Natuurpro geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit."