Natuurpro werkt samen met haar partners aan natuurcompensatie in Amersfoort

Natuurlijke Vegetaties

Melksteeg is een natuurcompensatiegebied van 19 hectare dat de ecologische verbindende schakel gaat vormen tussen het natuurnetwerk van de Utrechtse Heuvelrug en de natuurzone langs de Eem en Landgoed Coelhorst. Het gebied ligt op de grens van Amersfoort en Soest.

H+N+S landschapsarchitecten maakte het ontwerp in nauwe samenwerking met Buiting advies en Smits&Rinsma. De Koninklijke Ginkel Groep is verantwoordelijk voor de uitvoer.

Naast het ontwikkelen van natuurlijke oevervegetaties en vochtig hooiland zal er ook 8 hectare bos worden aangeplant. De aanplant zal volgens de mozaïekmethode worden uitgevoerd, een methode ontwikkeld door Ronald Buiting van Buiting Advies.

De mozaïekmethode van Buiting is een specifieke aanpak voor het aanplanten van bossen, waarbij variatie en biodiversiteit centraal staan. Het idee achter deze methode is om in een bosaanplant verschillende soorten bomen en struiken  in een mozaïekstructuur te planten. Dit betekent dat er geen grote, uniforme stukken bos worden gecreëerd, maar juist een afwisseling van verschillende soorten vegetatie. Deze aanpak imiteert de natuurlijke variatie van een gezond, dynamisch bos en biedt een grotere diversiteit aan leefomgevingen voor fauna.
De voordelen van deze methode zijn dat het bos ecologisch stabieler wordt, beter bestand is tegen ziekten en plagen en een grotere bijdrage levert aan de biodiversiteit, doordat er binnen één gebied verschillende microklimaten ontstaan.

Het gebied krijgt ook een recreatieve waarde. Zo komt er een Klompenpad doorheen en worden er informatieborden geplaatst om bezoekers iets te leren over de natuurontwikkeling in het gebied.
Voor de aanwezige fauna worden door RANOX Natuuraannemer ecologische voorzieningen aangelegd; met het vrijkomende takhout worden broedhopen voor ringslangen gemaakt en er komen vleermuiskasten en nestkasten voor torenvalken en steenuilen.

Bijzonder detail zijn de archeologische vindplaatsen van een veldhospitaal uit de 1e Wereldoorlog, Deze worden middels heuvels geaccentueerd.

Het project bevindt zich nu in fase twee, eind dit jaar zal het project worden afgerond.
Er is bewust gekozen voor het opdelen in twee fases, leerpunten uit fase één zijn verwerkt in het bestek/de tekeningen voor fase twee.

Betrokken Natuurpro partners zijn: H+N+S landschapsarchitecten, Buiting Advies, de Koninklijke Ginkel Groep en RANOX natuuraannemer.

Delen:

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

"Natuurpro geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit."