Groen/blauw landschap aan de IJssel in Zutphen

Klimaatadaptatie, Natuurlijke Vegetaties

Grenzend aan de IJssel en een gezellige haven, met uitzicht op Het Koelhuis, een prachtig pand uit 1920, ligt de mooie binnentuin van appartementencomplex Noorderhaven Kade Zuid.

De buitenomgeving van Noorderhaven Kade Zuid is ingezaaid met een inheemse kruidenvegetatie van Heem. Dit versterkt de biodiversiteit en het natuurlijke karakter. Daarnaast vind je er wadi’s, een vijver, beeklopen, faunatoren en natuurlijke zitelementen met geïntegreerde faunavoorziening, zoals takkenrillen die schuilplaatsen bieden voor dieren en bijdragen aan het ecologisch evenwicht binnen het stedelijke landschap.

Klimaatadaptatie en biodiversiteit staan dan ook centraal in deze tuin. In de retentielaag van de daktuin wordt water opgeslagen, de wadi’s en beeklopen staan met elkaar in verbinding. Op deze manier is er een natuurlijk landschap gecreëerd dat je kunt bewandelen via half verharde kronkelpaden. Er is geen afscheiding gemaakt tussen de terrassen van de bewoners, wat het gevoel van een landschap, verbinding en beleving versterkt.

De wens van de opdrachtgever was een buitenomgeving in hoog stedelijk gebied die moet bijdragen aan een toekomstbestendige leefomgeving. Heijmans heeft gekozen voor een natuurlijk landschap, een tuin met een groen/blauwe inrichting, waarbij water en natuurontwikkeling gecombineerd worden. Deze tuin biedt maximale ecosysteemdiensten, zoals verkoeling, waterinfiltratie en biodiversiteit.

De bewoners van Noorderhaven genieten elke dag van deze tuin. Soms maken ze een wandeling door de tuin en vaak eindigt dit in een gezellig praatje op een bankje. Meestal gaat het gesprek over de ontdekkingen die ze in de tuin doen.
Het enthousiasme van de bewoners resulteerde in een speciaal voor hen georganiseerde ‘bewonersbijeenkomst’. Maar liefst 65 mensen namen hieraan deel op 9 augustus. De groep kreeg een rondleiding door Ranox medewerkers in hun eigen tuin. Kortom, een tuin van verbinding.

Heem-partner: Koninklijke Ginkel Groep 

Project: Noorderhaven Kade Zuid 

Opdrachtgever: Heijmans Woningbouw Amersfoort 
Landschapsarchitect: Bureau Hager & Huigens
Bouwkundig architect: Geurst & Schulze architecten en Diederendiririx Architectuur en Stedenbouw

Doel: Toekomstbestendige groen-blauwe inrichting van de gezamenlijke binnentuin 

Oppervlakte: 5750 m2 
Aanleg: 1e helft 2023 

 

Delen:

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

"Natuurpro geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit."